Souad Massi · Dar dgedi

Souad Massi canta cançons d’enyor per l’amor perdut i per la pròpia terra perduda, que va canviar per París després de rebre amenaces de mort enmig de la brutal guerra civil del seu país, Algèria. Amb arrels en els cantants populars maudlins, la separa de bastants d’ells la seva consciència sòcio-política que neix de la propia experiencia personal.

La cançó “Dar dgedi” (“La casa del meu avi”) enyora aquell espai, enmig de boscos i muntanyes, on una certa precarietat es convertia en seguretat personal, espai d’arrels i certeses, bellesa i identitats personals. Amb tocs musicals molt diversos, el disc del qual forma part, “Mesk Elil”, fou premiat com a millor disc de Músiques del Món de l’any 2006.
 
 
 

 
 

DAR DGEDI

Neskoun fi dar mebniya blehjer
Skaf fiha rachi mkassar
Bàida àla nass fi wast chjer
Bekri kanet tban li kssar

Tban li kssar, tbanli kssar
Kanheb do nestena nhar
Kanheb leskhoun ncheàel nar
Kanheb nechreb men lwad nàamer
Kanheb nebki netfeker

Rani sakna wahdi
Àaycha fi tarf edenya
Eddar li bnaha jeddi
Felekher malkit ghir hiya
Walit nehder wahdi
Wamàa li chfaw halia
Ddar li bnaha jeddi

Felekher malkit ghir hiya
Mankhafchi lhal yetkeleb
Kitssab cheta o tchamakh lekssar
Men bekri wejedt lehteb
Htana walit nehsseb
Tyalemt nehsseb

LA CASA DEL MEU AVI

Visc en una casa de pedra
El sostre té algunes escletxes
Lluny, fora de la vista, enmig dels arbres
Una vegada em semblava un palau a mi

Visc enmig de les muntanyes
Quan tinc set vaig a la Font
Quan tinc fred encenc el foc
Quan vull llum espero el dia
Quan vull plorar, ho recordo

Visc sola al final del món
La casa que el meu avi va construir
Era el meu únic refugi
Vaig acabar dient-m’ho a mi
I a la poca gent que em recorda
La casa que el meu avi va construir
Era el meu únic refugi

No tinc por del mal temps
Quan plou, la teulada tremola
Però tinc recursos per molt temps
I he après a estar preparada
Visc sola al final del món

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *