Parets que parlen

Des del 1910 fins al 1940, les persones que arribaven als Estats Units procedents de la Xina eren detingudes a Angel Island, una petita illa de la badia de San Francisco on esperaven l’aprovació o la denegació de la seva sol·licitud d’entrada al país. Fins i tot les persones que havien estat residents de llarga durada als Estats Units i que només havien sortit de país durant un breu període de temps per visitar amics i familiars a la Xina estaven subjectes als mateixos procediments de detenció al seu retorn.

Detinguts durant setmanes, mesos i fins i tot anys en estàncies insalubres atapeïdes de gent i amb només les necessitats més bàsiques cobertes, molts xinesos descarregaven la seva tristesa i ansietat a les parets dels barracons on dormien. Allí inscrivien petits poemes i pensaments que s’han conservat com a testimoni dels somnis dels milers de xinesos que van deixar casa seva amb l’esperança d’una vida pròspera. Textos anònims que parlen de sacrificis i esperances i que, sovint, colpegen amb dolor, por i frustració.

En destaquem una reflexió reproduïda al llibre “Island: Poetry and History of Chinese Immigrants on Angel Island, 1910-1940” (University of Washington Press, 2014) que, si bé va ser gravada a les parets d’una barraca ara fa aproximadament cent anys, també es podria haver enviat ahir mateix a través d’un missatge entre mòbils.

 

“Per quin motiu he d’estar en aquesta presó?

Només perquè el meu país és feble i la meva família és pobra.

Els meus pares esperen, però no hi ha notícies.

La meva dona i el meu fill s’abriguen amb un cobrellit, sospirant en solitud.

Fins i tot si la meva petició és aprovada i puc entrar al país,

quan podré tornar ben carregat cap a les muntanyes de Wudang?

Generalment i des de l’antiguitat, els que s’aventuren a sortir esdevenen menyspreables.

Quanta gent aconsegueix tornar de les batalles?”

 

Inscripcions a les parets dels barracons d’Angel Island. Foto: Autoria desconeguda.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *