Córrer sense por

Va arribar l’última, però la seva participació als Jocs Olímpics de Pequín va ser un dels moments més feliços de la vida de Samia Yusuf. S’havia convertit en la més ràpida de Somàlia després d’entrenar pels carrers de Mogadishu, enmig de la runa dels bombardejos i esquivant sota un burka la prohibició imposada pels integristes. No tenia por i anhelava la llibertat que el seu pare li havia ensenyat a buscar. Com el seu pare, però, ella també en va pagar un preu molt alt. Després d’un infern, viatjant durant mesos en condicions infrahumanes, va morir travessant el Mediterrani, en una pastera a la costa de Lampedusa. Intentava arribar a les Olimpíades de Londres 2012.

La seva historia, tan dura i commovedora que no ens hauria de deixar indiferents, també és el drama de milers de persones que moren cada any al Mediterrani en l’intent d’arribar a una Europa impassible que els tanca les portes.

El periodista italià Giuseppe Catozzella va traslladar a paper el seu testimoni i, al 2014, la petita editorial valenciana Sembra Llibres el va publicar en català amb el títol “Córrer sense por”.

 

Portada de “Córrer sense por”

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *